Zentangle basics

Zentangle is het meditatief tekenen van patronen. (Het meditatieve effect zul je meestal beter ervaren in een - fysieke - workshop in vergelijking met een project als deze.)

De patronen hebben allemaal een naam zodat we (internationaal) makkelijker kunnen vragen naar bepaalde tangles, zoals de patronen algemeen heten. 

Elke tangle is opgebouwd uit één of meerdere van de 5 basisvormen: een punt, een rechte lijn, een bocht, een S-vorm en een bol-vorm. We zeggen dat als je de  i  c  s  o  kunt schrijven je ook Zentangle kunt tekenen.

Het tekenoppervlak van een basis Zentangle tekening is slechts 8,91cm (3,5 inch) in het vierkant. Deze letterlijk handige grootte noemen we een “tile”, tegel in het Nederlands vertaald. We kunnen met deze tiles vaak mooie mozaïeken maken.


Een ‘klassieke’ Zentangle tekening bestaat uit 6 delen in de volgorde waarin we tekenen:

1. Stippen - dots: Zet met potlood een stip vlak bij elke hoek.














2. Kader - border: Verbind de vier stippen met potlood tot een vierkant. Dit ‘schilderijlijstje’ hoeft geen super rechte lijnen te hebben. Ik teken ze meestal met wiebellijnen. 













3. String: Teken met potlood een lijnenspel of vlakverdeling. Gemiddeld verdelen we een Zentangle tile in 4 delen. 


4. Tangles: Teken in de verschillende vakjes met een zwarte fineliner verschillende tangles óf teken dezelfde tangle met variaties. 

5. Schaduw: basisschaduw is arceren met potlood op de stringlijn én het kader, dus op alle eerder getekende potloodlijnen. Hierna vervaag je de gemaakte arceringen met een doezelaar of tortillon (of een wattenstaafje of een make-up applicator. Vingers werken ook 😉 alleen wat minder nauwkeurig). De potloodlijnen zullen zo verdwijnen. 


6. Chop: Zet met de fineliner je initialen ergens aan de voorzijde van de tekening. Er is geen boven of beneden, dus het maakt niet uit waar je ze neerzet. Mijn initialen zijn A.H., deze plak ik aanelkaar en zet ik meestal op de rand van mijn tekening.

Op de achterzijde van je tekening zet je je naam voluit en bijvoorbeeld de datum van de dag of voor welke gelegenheid je de tekening gemaakt hebt. In dit geval is dat hier “12 Dagen Creatief” eventueel met de toevoeging “met Zentangle” en/of "Elefantangle".


Goede vindplaatsen voor Zentangle patronen, tangles zijn: 
www.musterquelle.de (klik op de Nederlandse vlag voor de vertaling)

Voorbeelden van strings kun je ook op Tanglepatterns-site vinden. Klik op de roze alfabetische rand op “STRINGS”.


N.B. Het tekenen van een Zentangle tile heet tanglen. Zentangle is een merknaam en wordt niet als werkwoord gebruikt :-) 
Je tekent of tanglet een Zentangle tekening of een Zentangle tile. Zitten er naast abstracte patronen ook herkenbare vormen of figuren in als voorwerpen, mensen, dieren, planten, letters e.d. dan noemen we dat Zentangle geïnspireerd werk (ZIA = Zentangle Inspired Art).


In het Engels geven Rick Roberts en Maria Thomas, de opzetters van de stappen van het tekenen van Zentangle tekeningen, het op hun blog zo weer: 
https://zentangle.com/blogs/blog/back-to-basics-the-eight-steps-of-the-zentangle-method?fbclid=IwAR28dYGlEgzryyemz4IxdCe9i7n3QnSOl6sw7ALpX0vITj35WJH667MF6LI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten